gardedansen

 

Het gardedansen is een van de zwaarste takken van de danssport. De dans, die veelal gebaseerd is op de polka, maar in sommige disciplines ook op marsmuziek, kent vele ingewikkelde en acrobatische figuren. In de figuren zijn onder meer Russische, Slavische en Balkan invloeden te onderkennen. De dansen worden uitgevoerd door solisten, paren en groepen.

In Nederland wordt het gardedansen als wedstrijdsport vooral in het zuiden van Nederland beoefend. In een land als Duitsland vindt men echter door het gehele land, ook in het voormalige Oost Duitsland, gardedansgroepen. Voorts wordt de sport beoefend in onder meer België, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Servië en Slovenië. Een veel voorkomend misverstand is dat het gardedansen verward wordt met optredens van majorettes. Dit heeft echter met gardedansen niets te maken. Zo wordt bij het gardedansen geen gebruik gemaakt van attributen als bijvoorbeeld een majorettestok. Ook de dansvorm is heel anders. Van oorsprong stamt het gardedansen van het zogenoemde 'marieke-dansen'.

Ondanks de Slavische invloeden vermoedt men dat de dansmariekes oorspronkelijk uit Frankrijk komen. Zo zouden aan het einde van de 18e eeuw, begin 19e eeuw jonge dames de soldaten op hun legertochten in vooral Frankrijk, maar ook in Duitsland hebben vergezeld. Men noemde deze meisjes "marketenders". Zij stonden met hun dansoptredens in voor ontspanning en plezier binnen het legerkorps. Zij dansten dus voor de garde. Hiertegenover zorgde het leger voor het levensonderhoud van de dames. Ongeveer in het midden van de vorige eeuw ontstond de gewoonte om tijdens de carnavalsperiode de spot te drijven met deze pompeuze legerofficieren en hun opgedirkte dames. Vooral in het Rijnland en rondom Keulen was dit het geval. De zogenaamde prinsen beelden de legerofficieren uit, die van hun militaire groet het huidige 'alaaf' maakte en de dansende marketenders noemde men van toen af dansmariekes.

Het dansmarieke van nu heeft met het oorspronkelijke gebeuren niets meer te maken, zij het dat in Duitsland -en dan vooral tijdens de pronkzittingen in Keulen en omgeving- nog iets van de voormalige marketenders te bespeuren valt. De dansschoen-eigenschappen die bij het gardedansen belangrijk zijn: de dansschoenen moeten licht zijn, stevigheid aan de voet geven, voor stabiliteit in de danspassen zorgen. Vanwege de geschiedenis van het gardedansen en de gelegenheid waarbij gedanst wordt zal de gepaste dansschoen vaker het model van een laarsje hebben.

Ga door naar onze webwinkel >
Ga door naar de volledige collectie met alle leveranciers >

Deel jouw passie voor stijldansen met ons >
Tips en weetjes bij het aankopen van dansschoenen >